MemoPatInd title
select language
Despre proiect
Muzeu
Forum
Contact
Links
-
 Subcategorii:

Patrimoniu imaterial 
Meserii uitate 
Marturii audio-video 
 
  imagine   imagine   imagine   imagine  
spacer
  Manufactura de tutun
  <inapoi la sectiune  galerie de imagini
 
Manufactura de tutun:
Infiintata in anul 1864, Manufactura de tutun mai pastreaza inca vechile cladiri in care functioneaza si astazi sub numele de Fabrica de tigarete. De-a lungul timpului fabrica a fost renovata iar utilajele au fost inlocuite cu altele mai moderne.

Doua masini de tiparit KD35 si Kaiser de la sfarsitul sec. al XIX-lea au fost transferate Muzeului Stiintei si Tehnicii in anul 1992. Singurele utilaje mai vechi care functioneaza in sectiile fabricii dateaza din jurul anului 1960. In curand si acestea vor fi inlocuite cu altele moderne.

Constructia fabricii a inceput in anul 1875 pe terenul situat intre calea ferata si raul Bahlui si a fost pusa in functiune la sfarsitul anului 1876. In anul 1879 fabrica trece in proprietatea statului, fiind inclusa in Regia Monopolurilor Statului. Extinderea fabricii devine o preocupare constanta pentru toti directorii institutiei, fabrica cunoscand un amplu proces de constructie da noi ateliere, depozite, uzina termica, electrica, depozite pentru carburanti, etc. In anul 1929 fabrica este inclusa in Casa Autonoma a Monopolurilor Regatului Romaniei. In aprilie 1944 fabrica este bombardata si distrusa in mare parte. In anul 1945 se reia activitatea, in urma reconstruirii si dotarii cu utilaje de la alte fabrici din tara. In perioada dintre anii 1950 si 1967 fabrica se doteaza cu noi masini de confectionat tigarete si masini pentru taiat tutun, cu scopul cresterii capacitatii de productie.

Astazi fabrica de tigarete si-a incetat activitatea.


 

despre echipa | modificat: 06.11.2007